Vad kan du om Aloe Vera?

Aloe verans lindrande egenskaper kan verkligen användas i oändlighet. En skönt svalkande aloe vera-gel efter att ha råkat stanna ute i solen lite för länge är kanske det man först kommer att tänka på, men aloe vera är ju en populär ingrediens i alla möjliga typer av hudvårdsprodukter och krämer. Ett färskt avbrutet blad ifrån aloe vera utsöndrar en geléaktig trög vätska som kan strykas direkt på huden och har lindrande effekter vid till exempel brännsår och insektsbett. Det är den här gelén som blir ingrediens i andra naturmedicinska eller hudvårdande produkter och kan hittas i allt från tvål till body scrub och lotion. Det sägs att aloe vera kan motverka utbrott av munherpes och användas mot fotsvamp, att den kan lindra allergiska reaktioner mot vissa medel som irriterar huden och att den kan motverka och krympa vårtor. Vad av allt detta som är sant är svårt att veta, men en effekt som är bevisad är att aloe vera är laxerande, så de produkter som finns att använda oralt kan man ta det lite lugnt med. Det tillverkas flera drycker som innehåller aloe vera, som sägs vara extra bra om man är uttorkad eftersom de hjälper kroppen att at upp vätskan, och de innehåller naturligtvis inte aloe vera i så stora doser att de är laxerande, men drick inte för många…
Traditionellt har aloe vera använts i naturmedicin, och genom åren har den fått agera medicin mot både det ena och det andra. Vad sägs om att behandla diabetes med aloe vera? Astma? Psoriasis och artros? Inte mycket av alla dessa användningsområden återstår idag och har blivit vetenskapligt bevisade, men aloe vera har använts av människor världen över i sextusen år och vi har hunnit testa det mesta.
Idag växer aloe vera inte längre vilt, men den har flera hundra aloesläktingar därute. Den aloe vera som används i produkter vi hittar på apotek och i butiker odlas i aloe verans hemtrakter i Afrika, samt i både Nord- och Sydamerika.