Träning på gym och vätternrundan

grymtraningGymmen har blivit våra nya kyrkor där de som tränar och svettas utgör själva församlingen och de personliga tränarna och gruppträningsinstruktörerna utgör själva prästerskapet. Hantlar, skivstänger och de andra redskapen är de biblar och psalmböcker som man använder sig av och medlemsavgiften är den kollekt som man upptar i lokalen. Skämt åsido så kan man ändå konstatera att träning på gym är en ny folkrörelse. Tro´t den som vill.

Amerikansk fotboll – en häftig sport
Amerikansk fotboll är en häftig sport som bjuder på ett skådespel för ögat som saknar motstycke. I USA är det den enskilt största sporten som finns över huvudtaget och att vara medlem i collegelaget i amerikansk fotboll – eller kort och gott fotball som man säger i USA – är förknippat med enormt mycket prestige. Till viss del liknar sporten rugby fast det är ändå inte exakt samma regelverk.

Vätternrundan

Vätternrundan 2011Vätternrundan är ett motionslopp för cyklister som går runt den svenska sjön Vättern. Vätternrundan har arrangerats varje år sedan 1966 och går enligt traditionen av stapeln varje år den första helgen innan midsommar. Första året tog sig 334 pigga cyklister de totalt 30 milen runt sjön och fullföljde därmed loppet. Av dessa är det idag fyra personer som har cyklat Vätternrundan varje år sedan dess. Dessa fyra pionjärer åtnjuter en veritabel kultstatus i detta sammanhang.

Vasaloppet
Vasaloppet är de facto världens längsta tävling för längdskidåkare. De 90 kilometer som loppet består av börjar i Berga by utanför Sälen och slutar i Mora där målgången sker under festliga former. Det är en skidtävling som lockar drygt 15 000 åkare från hela världen att staka fram i spåren efter Gustav Vasa när han enligt legenden flydde från danskarna i början av 1500-talet. Det allra första Vasaloppet gick av stapeln 1922. Tävlingen är alltså mycket gammal.