Därför ska du äta hälsokost

Hälsokost är ett ämne om omges av många frågetecken, tveksamheter och förutfattade meningar. För trots att samhällsklimatet kring hälsokostpreparat har vänts till det positivare under de senaste åren så finns det många skeptiker. Det talas om att vanlig och balanserad kost räcker, att man bara behöver tänka på att äta med sunt förnuft samt en rad andra argument. Det ligger såklart någonting i dessa påståenden, och det har aldrig varit fel att äta nyttigt och tänka på vad man stoppar i sig. Men hälsokost är inte längre bara något nytt och häftigt sätt för stora företag att tjäna pengar, utan folk väljer faktiskt att prioritera sin hälsa i allt högre utsträckning. Det är idag svårt att få i sig alla näringsämnen och vitaminer via den dagliga kosten, och att äta nyttigt kan också bli en dyr historia. Lax, fet fisk, nötter, avokado och ekologiska val brukar ha en tendens att kosta lite pengar, åtminstone ifall man söker efter högkvalitativa sådana.

Genom att äta hälsokost så kan man på ett enkelt vis tillföra ämnen, enzymer, hormoner eller vitaminer som kroppen har brist på. Till exempel kan det handla om hälsokost innehållandes melatonin, som styr vår sömn – särskilt under vintermånaderna. Hälsokost kan innehålla Omega 3, fett- & aminosyror och en rad andra ämnen. Allt detta kan vara besvärligt att anskaffa sig på naturlig väg. Förr i tiden var det vanligt att vi åt fet fisk som sill, strömming, färsk lax och nyttiga grönsaker direkt från trädgården. Nu för tiden är det däremot mycket halvfabrikat, snabba lösningar och besprutade (alternativt behandlade) råvaror. Inte så konstigt att våra kroppar inte får i oss allt med andra ord. För dig som vill läsa mer om det finns det massvis med källor, faktaböcker och information att tillgå.

Att äta hälsokost eller kosttillskott är alltså inte nödvändigtvis något recept på en mirakelkur eller magisk formel. Det är snarare ett medel för att helt enkelt må lite bättre och ta hand om sin kropp, för vår hälsa är det som skall hålla längst i livet. Många väljer dessutom att kombinera hälsokost med sin träning eller sport, för att på så sätt effektivisera samt optimera resultaten. Om du själv tillhört skaran med skeptiker ett tag, pröva att vidga dina sinnen, pröva hälsokost helt enkelt.